Quick Enquiry

Book Counsling Session With
Our Experts

Quick Enquiry
9696960029

Student Enquiry

WE ARE OFFERING



 



 

Upcoming Government Exams 2020-21


Everybody thinks of getting Govt. Job but a few just make it. A lot many candidates are unable to crack Govt. Jobs exam due to a lack of information about the exam notifications. We at IBT want to aware of everyone about upcoming Govt. Jobs in the year 2020-21. Here’s the exhaustive list of all the upcoming bank exams in the year 2020-21:


IBPS BANK EXAMS

Exam

Important Dates

Notification

Details

IBPS PO 

Pre Exam:
3rd, 4th, 10th Oct 2020

Mains Exam:
21 Nov 2020

Notification Date:
Aug 2020
Registration Dates:
Aug 2020

IBPS CLERK 

Pre Exam:
12th, 13th and 19th Dec 2020
Mains Exam:
19 Jan 2020

NotificationDate:
Sep 2020
Registration Dates:
Sep 2020

IBPS SO 

Pre  Exam:
28th,  29th Dec. 2020
Mains Exam:
25th January 2021

Notification Date:
5th Dec 2020 
Registration Dates:
6th to 26th Nov 2020

IBPS RRB
 

Pre Exam
Officer Scale I:
1st, 2nd, 8th, 9th, 16th Aug 2020

Office Assistant:
1st, 2nd, 8th, 9th, 16th Aug 2020

Main Exam: 
Single Officers (II & III):
13 Sep 2020
Office Assistant:
19 Sep 2020
Officer Scale I:
19 Sep 2020

Notification:
June 2020
Registration Dates:
June 2020




SBI BANK EXAMS
 

Exam

Important Dates

Notification

Details

SBI PO 

Pre Exam: 
May be Postponed
Mains Exam: 

May be Postponed

Notification/
Registration Dates:

Jun-July 2020

SBI CLERK 

Pre Exam:  
February/March 2021
Mains Exam: 
April-2021

 

Notification: 
2nd January 2021
Registration Dates:
3rd to 26th January 2021



RBI BANK EXAMS
 

Exam Important Dates Notification Details

RBI GRADE B 

Phase I: 
November 2020
Phase II:

December 2020

Notification: 
Sept. 2020
Registration Dates:
October  2020

RBI ASSISTANT  Pre Exam:  
14 & 15 February 2020
Mains Exam: 

Postponed due to Covid -19
Notification/
Registration Dates:

23rd December 2019 to 16th January 2020


OTHER BANK EXAMS
 

Exam Important Dates Notification Details
NABARD  Phase I: 
June 2020
Phase II:
July 2020
Notification/
Registration Dates:

Jun 2020
PNB SO Pre Exam: 
Postponed due to Covid -19
Mains Exam: 
Postponed due to Covid -19
Online Registration Dates: 
February 2020
SYNDICATE
BANK SO
Pre Exam: 
Postponed due to Covid -19
Mains Exam: 
Postponed due to Covid -19
Online Registration Dates: 
July 2020
UNION BANK
SO
Pre Exam: 
Postponed due to Covid -19
Mains Exam: 
Postponed due to Covid -19
Online Registration Dates: 
July-Aug 2020
DENA BANK Preliminary Exam:
Notified Later
Mains Exam:
Notified Later

Online Registration Dates:
Aug 2020

BANK OF
BARODA
Preliminary Exam:
Notified Later
Mains Exam:
Notified Later

Online Registration Dates:
July-Aug 2020

CANARA PO Preliminary Exam:
Notified Later
Mains Exam:
Notified Later

Online Registration Dates:
Dec-2020

 

SSC EXAMS
 

Exam Important Dates Notification Details
SSC CGL 

Tier 1 Exam:
To be Notified later

Tier II & III Exam:
To be Notified later

Tier IV Exam:
To be notified later

Notification  Date : 
15 Sept. 2020
Online Registration Date: 

15 Sept. to 15 October 2020
SSC CPO  Tier 1 Exam:
Sep-Oct 2020
Tier-II Exam:
1 March 2021
Notification:
April  2020
Registration Dates:
April 2020
(Due to Covid-19 to be notified later)
SSC CHSL  Tier 1 Exam:
March 2021
   Tier 2 Exam:
June 2021
Online Registration Dates:  
30 Nov 2020 to 15 Dec 2020
SSC
STENOGRAPHER
Tier 1 Exam:
To be notified later
Tier-II Exam:
To be notified later
Notification: 
20 Sept 2020
Registration Dates:
20 Sept to 18th Oct 2020
SSC MTS Paper 1 Exam:
Oct 26 to Nov 13, 2020 

Paper 2 Exam:
Mar. 1 2021
Paper 3 Exam:
To be Notified Later
Notification: 
02 June 2020
Registration Dates:
02 June to 15 July 2020
PPSC Exam Date:  Online Registration Dates:
6 June-2020-30 June-2020

HPSC 

Exam Date: To be notified later

Online Registration Dates: 
Jul-2020

HSSC GROUP D Exam Date: To be notified later Online Registration Dates: 
(Due to Covid-19 to be notified later)



INSURANCE EXAMS

 
Exam Important Dates Notification Details
LIC Assistant Preliminary Exam:
30th to 31st Oct 2019 
Mains Exam:
Notified Later
Online Registration Dates:
Sept. - Oct. 2020
LIC ADO Preliminary Exam:
Aug 2020
Mains Exam:
Sep 2020
Online Registration Dates:
Jul-Aug 2020

 

DEFENSE EXAMS
 

Exam Important Dates Notification Details
NDA Exam Date : NDA1 - 19 April 2020 - Postponed due to COVID -19

NDA2 - 6 Sept. 2020
 
Last Date to Apply:
NDA1 - 
28 Jan. 2020
NDA2 - 10 June 2020
 
DELHI POLICE Preliminary Exam: Notified Later 
Mains Exam:  Notified Later

Notification/
Registration Dates:

To Be Announced

IB ASO, ACIO Pre Exam: September 2020 (Tentatively)
Mains Exam: October 2020 (Tentatively)
Online Registration Dates: 
To Be Announced
CHANDIGARH
POLICE
Preliminary Exam: Notified Later 
Mains Exam:  Notified Later

Notification/
Registration Dates:

To Be Announced


RAILWAY EXAMS
 

Exam Important Dates Notification Details
RRB Group D Exam Date: Nov\Dec 2020 (Tentative) Online Registration
To Be Announced
RRB NTPC Exam Date: Oct 2020 Online Registration 
To Be Announced



OTHER GOVT EXAMS
 

Exam Important Dates Notification Details
ESIC Exam Date: To be notified later Online Registration Dates: 
Sep-2020
FCI Manager Exam Date: Nov\Dec 2019 (Tentative) Online Registration Dates: 
Sep-Oct-2020
 UTTARAKHAND
CASHIER
Exam Date: Apr/May (Tentative) Online Registration Dates: 
Nov-2020
POST OFFICE Preliminary Exam: Notified Later 
Mains Exam:  Notified Later

Notification/
Registration Dates:

Dec-2020

HIGH COURT Preliminary Exam: Notified Later 
Mains Exam:  Notified Later

Notification/
Registration Dates:

Oct-2020

J & K Bank Preliminary Exam: Notified Later 
Mains Exam:  Notified Later
Notification/
Registration Dates:

20-Jun-2020
 

 

Q1. Which are the top Bank Exams in 2020?

Ans1. Banks generally release their vacancies for the posts of Probationary Officer (PO), Specialist Officer (SO), and clerk. In 2020, following top bank exam vacancies will be released of SBI PO, SBI clerk, IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS SO, RBI Grade B & RBI Assistant.

Q2. What is the eligibility for bank PO?

EDUCATIONAL ELIGIBILITY: A Graduation Degree in any discipline from a recognized University or any equivalent qualification recognized by the Central Government.
AGE ELIGIBILITY: A candidate must be 21-30 years of age (Age relaxation of 5 years is given to candidates belonging to SC and ST. The candidates belonging to OBC categories are given an age relaxation of 3 years. The ex-servicemen and the candidates holding Jammu and Kashmir quota are also given an age relaxation of 5 years).

Q3.What qualification is needed for a bank P.O. job?

Ans. A candidate appearing for Bank PO exam needs a Graduation Degree in any discipline from a recognized University or any equivalent qualification recognized by the Central Government.

Q4. What is the age limit for bank PO exams?

Ans. To apply for Bank PO exam, a candidate must be 21-30 years of age. Age relaxation of 5 years is provided to candidates belonging to SC and ST. The candidates of OBC categories are given an age relaxation of 3 years. The ex-servicemen and the candidates having Jammu and Kashmir quota are also given an age relaxation of 5 years.

Q5. What are the eligibility criteria for IBPS PO?

Ans5.EDUCATION: A candidate must have a Graduation Degree in any discipline from a recognized University or any equivalent qualification recognized by the Central Government.

AGE:

  • A candidate must be 21-30 years of age.
  • Age relaxation of 5 years is given to candidates belonging to SC and ST.
  • The candidates belonging to OBC categories are given an age relaxation of 3 years.
  • The ex-servicemen and the candidates holding Jammu and Kashmir quota are also given an age relaxation of 5 years.

Q6. What are the eligibility criteria for SBI PO?

Ans6.A candidate appearing for SBI PO must be 21-30 years of age.Age relaxation of 5 years is given to those candidates who belong to SC and ST.The candidates belonging to OBC categories are given an age relaxation of 3 years.The ex-servicemen and the candidates holding Jammu and Kashmir quota are also provided an age relaxation of 5 years.A Graduation Degree in any discipline from a recognized University or any equivalent qualification recognized by the Central Government.

Q7. Is 60% necessary in graduation to become a bank PO?

Ans7. No, 60% in graduation is not necessary to appear for IBPS or SBI PO exams. But RBI Grade B demands at least 60% marks in aggregate for all semester/ years (50% for SC/ ST/ PWD) or an equivalent grade in Bachelor’s degree.

Q8. Is a B.Tech student eligible for bank exams?

Ans8. Yes, a B.Tech student is eligible for bank exam. Even banks particularly provide Specialist Officer (SO) vacancies for the B.Tech graduates.

Q9. What percentage is required in graduation for the IBPS exam?

Ans9. Percentage in graduation is not considered in the eligibility criteria for IBPS exams. A candidate only needs to have a Graduation Degree in any discipline from a recognized University or any equivalent qualification recognized by the Central Government.

Q10. What is the minimum percentage required in graduation for SBI PO?

Ans10. Percentage in graduation is not considered in the eligibility criteria for SBI PO exam. A candidate just needs to have a Graduation Degree in any discipline from a recognized University or any equivalent qualification recognized by the Central Government.

Q11. I have less than 60% marks in Bachelors, am I eligible for IBPS PO?

Ans11. Yes, you are eligible for the IBPS PO exam. IBPS PO exam doesn’t demand any minimum percentage. So, don’t worry and do your preparation enthusiastically.

Q12. Can a B.Sc graduate apply for bank exams?

Ans12. Yes, a B.Sc graduate can apply for bank exam. To appear in Bank PO and Clerk exams, you just need to have a graduation degree in any discipline from a recognized University or any equivalent qualification recognized by the Central Government.

Q13. What is the minimum percentage required in 12th for SBI PO?

Ans13. The SBI PO official notification states nothing about the minimum percentage in class 12th. A candidate needs to have a Graduation Degree in any discipline from a recognized University or any equivalent qualification recognized by the Central Government to appear in SBI PO exam.

Q14. Can a BA student apply for the bank exam?

Ans14. Yes, a BA student can apply for the bank exam. All the candidates having a Graduate Degree in any discipline from a recognized University is eligible for bank exam.

Q15. Is a final year student eligible for SBI PO exam?

Ans15. Final year candidates are also eligible to apply, however, they can only apply provisionally. SBI‘s official notification specifies a date before which the student in final year have to produce his/her passing mark sheet or proof of passing the graduation exam.

Q16. How many attempts are in the IBPS PO?

Ans16. No attempts are counted in the IBPS PO exam. Candidates don’t need to worry about the attempts for the exam. Just prepare for the exam without any tension.

Q17. Which are the top SSC exams in 2020?

Ans17. SSC exams come with many opportunities for the candidates. This year, SSC will release their following exam vacancies:

  • SSC CGL
  • SSC CHSL
  • SSC CPO
  • SSC JE
  • SSC STENO
  • SSC SELECTION POST
  • SSC MTS

Let's Start Preparation

Classroom Course

Get expert guidance & tips on Exam Preparation in 2019 and complete your dream of becoming a Government Employee.

Correspondence Course

The Correspondence Course program is designed for aspirants who are preparing for the upcoming Govt Exams 2019.

Student Enquiry

WE ARE OFFERING



 



 

SBI PO VIDEO COURSE

important exams

top searches

quick links

Corporate Office

1st Floor, C-1,2 ,Opp. V3S Mall ,Next to Mahraja Hotel & ICICI Bank, Near Nirman Vihar Metro station, Laxmi Nagar, Delhi- 110092

Head office

Punjab Air Tower, SCO-116, Puda Pocket 2, Opp. Bus Stand Gate No.3, Jalandhar-144001